PHF - A FŰTÉSPROFI

Elektromos fűtések fajtái – konvektor, fűtőpanel, infrapanel

Elektromos fűtések fajtái, elektromos fűtőtestek, alapfogalmak

Az elektromos fűtések fajtái sokszor kerülnek tisztázásra mindennapjaink során. Nagy a keveredés a fűtőpanel, konvekciós fűtés, infrapanel, sötétsugárzó, feketén sugárzó, hősugárzó, stb. terén…Sokan azt hiszik, hogy a norvég fűtőpanel az infrapanel, stb.

Elektromos konvektor

elektromos fűtés fajtái, elektromos konvektorMagyarországon is a legelterjedtebb elektromos fűtés! Az elektromos konvektor neve kicsit rossz csengésű itthon a régi, kellemetlenül működő gázkonvektorok miatt, de attól még az összes norvég elektromos fűtőtest (ADAX, ADAX NEO, GLAMOX, BEHA, NOBO),  a francia Atlantic alsóbb kategóriás fűtőtestjei (F19D, F119D), a VIGO és a NOIROT Spot-D is ide tartoznak. 

Konvekciós elven fűtenek, azaz hőáramlást keltenek úgy, hogy lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik az oda áramló levegőt, mely helyébe újból hideg levegő áramlik. Egyszerűek, tartósak, saját termosztáttal rendelkeznek.

Fűtés közben maga a fűtőtest alig melegszik fel, alig érezzük, hogy honnan jön a meleg, nem sugározza a hőt. A szoba felfűtési ideje általában elég hosszú az infrafűtésekhez képest.

Elhelyezésük mindig a falon (vagy közvetlenül a fal mellett) történik, a padlótól 10-20 cm-re. (sokszor keverik az infrapanellel)


Elektromos (infra) fűtőpanel

Az elektromos fűtőpanel nemcsak konvekciós, hanem infra elven is fűt, sőt elsősorban infra fűtés a jellemző!

Meleg levegős hőáramlás is létrejön, de itt érezzük, hogy maga a fűtőtest is fűt és sugározza a hőt (infrafűtés).

Energiatakarékosabb, mint a sima konvektor (növeli a jó hőérzetet így letekerhetjük a termosztátot néhány fokkal), nagyobb belmagasságú (3m felett) lakások kedvelt és gazdaságos fűtése. Nincs a belmagasságon belüli komoly hőmérséklet különbség (pl. lenn 20 Cfok, a mennyezet alatt 30 cFok felett), egyenletes a hőeloszlás, nem fűti feleslegesen a levegőt, ami a mennyezet alatt rekedhet.

Az elterjedt elnevezéssel szemben a norvég fűtőtestek nem fűtőpanelek, fűtőpanel pl. a francia Atlantic Solius LCD  fűtőtestje.

Elhelyezése szintén a falon történik, de már rakható feljebb (hasmagasság), mert az infrafűtő panel rész így is felfűti az alsóbb részeket a szobában.

Azért szerethető fűtés a fenti előnyökön kívül, mert hőérzetben nagyon hasonlít pl. egy cserépkályha vagy tömegkályha fűtési mechanizmusához.


Elektromos fűtések fajtái: radiátor

elektromos radiátor fűtési mechanizmusaSajnos van olyan forgalmazó, aki minden elektromos fűtőtestjét radiátornak hívja, pedig az elnevezéshez a konvekciós + infrafűtés jelleg mellett hőtároló képesség is tartozik. Ilyet a mostani itthoni választékból csak a francia Atlantic Nirvana vagy a drágább Atlantic fűtőtestek tudnak.

Falon helyezzük el, precíz termosztát és alumínium ház jellemzi. Az elektromos radiátorok hőtárolása nem azért van, hogy vezérelt árammal is lehessen használni!

A kompozit lemez vagy öntöttvas hőtároló egységek használatával és megfelelő vezérlésével egy nagyon kellemes, állandó meleg érzetet kapunk. A termosztát ki- és bekapcsolása következtében a radiátor nem változtatja számottevően a hőmérsékletét, a hőtároló egység akkor is biztosítja a meleg leadását, amikor a készülék nem működik.

“Gentle Heating” – folyamatos, kellemes melegérzet


Elektromos fűtések fajtái: Infrapanel

A legtöbb vitát generáló fűtőtest! Egy bekeretezett fehér képre hasonlít, amit majdnem mindig a mennyezeten helyezünk el, mert infrafűtése miatt (nem a levegőt fűti) a hő nem marad a mennyezet alatt, hanem a panel lesugározza azt az alsó régiókba is.

Felületi hőmérséklete 90-115 C fok lehet, általában egy helyiségbe nem elég egy infrapanel telepítése, rendszert kell tervezni külön termosztáttal.

Csak ott nem működik megfelelően, ahol nem jól van tervezve! A helytelen reklámoktól “elkábítva” sokan alulméretezik a fűtést, elvárva a teljes komfortot. Sokszor kerestek már meg azzal, hogy 15-20 m2 szobába 4-500W -os infrapanelt gondoltak elegendőnek.

Az ilyen alulméretezett helyiségben az az egy kis panel állandóan működik és tényleg csak ott van meleg, ahová lesugároz, az zónafűtésként működik.

Teljes fűtésre méretezve egy rendszer általában 5-6 órát megy naponta és természetesen nem csak alattuk van meleg, hiszen a berendezési tárgyak , épületszerkezetek tovább sugározzák a hőt és másodlagosan a szoba levegője, a termosztát által mért hőmérséklet is beáll a kívánt szintre.


INFRAFŰTÉSSEL FOGLALKOZÓ SAJÁT HONLAPUNK ITT!


Infra hősugárzó, infrasugárzó

Fénykibocsátás mellett (vonalizzós működés) sugároznak infra sugarakat e készülékek. Működésük hasonló az infra lámpához, éttermek teraszán is gyakran találkozhatunk velük.

Gyakran használatos kisebb műhelyekben, sátrakban helyi fűtésre (zónafűtés).

Előnyük, hogy bekapcsolás után azonnal megvan a meleg hőérzet!

Falon elhelyezve kb. 2,2 – 2,4 m magasban, állványon vagy mennyezetről belógatva is működhetnek. Legismertebbek az olasz MOEL és HELIOSA fűtőtestjei.


Infra sötétsugárzó (feketén sugárzó)

Ahogy nevük is mutatja, fény nélkül sugároznak az infra tartományban. Itt legtöbbször egy elegáns alumínium (egyenes vagy íves) fémfelület a kibocsátó elem.

Felületi hőmérsékletük 250-350 C fok között lehet.

Elhelyezés falon 2-2,5 m magasban vagy belógatva.

Jóval lassabban “indulnak” be, mint a vonalizzós sugárzók, de 5-10 perc alatt itt is meleg van!

Zónafűtésre és főfűtésre is alkalmasak, tartósak, nincs zavaró fényhatás, egy készülékben nagy teljesítmény összpontosul, létezik 3200W fűtőtest is.


Elektromos fűtőszőnyeg és fűtőkábel

A névből kiindulva a fűtőszőnyeg fogalmat is sokan keverik egy elektromosan fűtő szőnyeggel. Lehet, hogy jobb elnevezés lenne a fűtőháló, hiszen a fűtőszőnyeg egy általában 50 cm széles öntapadó műanyag hálóra, a megfelelő távolságban rögzített elektromos fűtőkábel rendszerből áll. A fűtőszőnyeg rendelkezik egy 2-3 m hosszú nem fűtő (hidegvég) résszel, amivel termosztátba köthető, és rendkívül rövid idő alatt kialakítható az aljzatbetonban vagy akár közvetlenül a csempe alatt a padlófűtés.

Az elektromos fűtőkábelt tekercsben vásárolva azt nekünk kell fektetni rögzítőszalag vagy acélháló segítségével. Nagy a munkaigénye, de ahol az alaprajz nem teszi lehetővé a fűtőszőnyeg fix szélességű (50 cm) fektetését, ennek van létjogosultsága.

Önszabályzó fűtőkábel

Fagymentesítésre használjuk, csatornák, csövek védelmére! Termosztát nélkül változik a teljesítménye, ahogy nő a hőmérséklet, úgy csökken a leadott watt.


Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!