PHF - A FŰTÉSPROFI

H TARIFA elektromos fűtésre, IP24 védelem fogalma

H tarifa, vezérelt áram, IP24 védelem

H tarifa

A H tarifa díjszabást azért hozták létre, hogy egy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energia forrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. Ezt a különleges díjszabást 2010-ben rendeletben alkották meg, azóta igényelhető az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül.

Tehát az igénylés feltétele is valamilyen szinte ehhez kötött. Kizárólag COP=3 -nál nagyobb teljesítményfokú fűtőkészülékek kaphatják meg.

Ebbe a körbe csak a hőszivattyús fűtések (inverteres klíma pl.) tartoznak bele! Azaz hagyományos elektromos fűtésekre, fűtőpanelre, infrafűtésre nem igényelhető!

A H tarifa beköttetéséhez fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval – a díjszabás rendeletben szabályozott, így az ország egész területén elérhető. A szolgáltatónál elérhető az igénylőlap, be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapját. Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa.

A bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el és a bekötés során egy külön mérőt kell majd felszerelni, mivel nem leválasztható, külön mérhető áramkörre szükséges bekötni, egy két tarifás mérő segítségével.


Vezérelt áram – éjszakai áram – B tarifa

Ez a díjszabás lesz a szintén jól ismert, a régebben éjszakai áramként elnevezett tarifa, amely ma már a vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. A hőtárolós készülékek mint például a bojlerek üzemeltetéséhez javasolt használni. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül.


ip24 védelemMi az IP védelem, mit jelent az IP24, mit jelentenek általában az IP számok?

IP védelem 1.számjegy IP védelem 2. számjegy
Érték Jelentés Érték Jelentés
0 Nem védett 0 Nem védett
1 >50 mm átmérőjű testek ellen védett (kézfej) 1 Függőlegesen csepegő víz ellen védett
2 >12 mm átmérőjű testek ellen védett (ujj) 2 Függőlegestől 15°-ig eltérő csepegő víz ellen védett
3 >2,5 mm átmérőjű testek ellen védett (szerszám) 3 Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4 >1 mm átmérőjű testek ellen védett (vezeték) 4 Fröccsenő víz ellen védett (minden irányból)
5 Porlerakódás ellen védett. A por behatolását teljesen nem akadályozza meg, de a bejutás mértéke a működést nem akadályozza. 5 Vízsugár ellen védett (minden irányból)
6 Por behatolása ellen védett 6 Erős vízsugár ellen védett
7 Időszakos vízbe merítés ellen védett
8 Tartós vízbe merítés ellen védett
9K* Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.

 

Azaz pl. az IP24 védettség fröccsenő víz elleni védelmet jelent és az ujjunkat sem tudjuk bedugni veszélyes helyre:)


Néhány gyakran ismételt kérdés és válasz

Milyen villamoshálózatra van szükség az elektromos  fűtőpanelek (konvektorok..) működéséhez? 

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség 3 fázisos hálózatra. Ezek a norvég és francia fűtőtestek nem nagyfeszültségről működnek, hanem normál, 230V-ra van szükség az üzemeltetéshez. Problémát csak a rendelkezésre álló Amper okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy kisebb lakások (30-50m2) átállásánál az ingyenes 32A elég lehet! (ez az alapterület annál nagyobb, minél jobb a lakás hőszigetelése)

Ha nagyjából kiszámolta a lakásába szükséges fűtésteljesítményt, akkor a kapott wattot ossza el 230-cal és megkapja a fűtéshez szükséges áramerősséget.

(Pl. 4500W összteljesítményhez 4500/230= 19,6 Amper szükséges)

Szakembereinkhez is fordulhat nyugodtan! Árajánlat kérésekor erre is kitérünk, mindig megküldjük a működtetéshez szükséges Amper szükségletet!

Ha nincs elegendő Amper a lakáshoz, akkor érdeklődjön a fejlesztés lehetőségeiről szolgáltatójánál.

Mit tegyek, ha nincs elegendő Amper a lakásomhoz?
Fontos tudni, hogy ma Magyarországon 32 Amper biztosítása ingyenesen jár az áramszolgáltatótól. Azaz, ha csak 16 vagy 25Amper van otthon, egy igénybejelentéssel ez ingyenesen felnövelhető 32-ig. Hálózatfejlesztés – ami költséggel jár – csak efelett szükséges.

Hány watt összteljesítményű fűtőtestet használhatok otthon, ha mást nem használok a fűtéssel együtt?

16 Amper 3.680 Watt

25 Amper 5.750 Watt

32 Amper 7.360 Watt

üzemeltetéséhez elég!

Mekkora fűtőpanelt válasszak?

Megfelelő szigetelés és 2,7 m belmagasság alatt kb. 32-35 W fűt be 1 légköbmétert. Ha a minimálisan szükségesnél nagyobb teljesítményű panelt választ, az nem fog lényegesen több energiát felhasználni, hiszen a fűtendő légtér paraméterei nem változnak, illetve mivel gyorsabban eléri a kívánt hőfokot, így ritkábban kell bekapcsolnia. Ez persze csak egy átlagszám, vásárlás előtt lehetőleg egyeztessen kollégáinkkal!

Ha lehet, használja a teljesítmény kalkulátorunkat!! (KATT IDE!!)

Kiegészítő fűtést szeretnék. Melyik panelt válasszam?

Fontos tudni azt, hogy a különböző elven működő fűtésrendszerek energiája nem minden esetben adódik össze.  Emiatt a kiegészítő, vagy rásegítő fűtést első sorban úgy érdemes méretezni, mintha az egész helyiséget csak ADAX panelekkel fűtenénk. Ugyanis ha alul méretezzük a “rásegítést”, akkor nem lesz képes, vagy csak nagyon drága üzemeltetési költséggel, tovább fűteni a szobát.

Lássuk ezt egy egyszerű példán keresztül: egy 20m2-es 2,6 belmagasságú, megfelelő szigetelésű szobát szeretnénk befűteni. Ezt tökéletesen egy 2000W-os ADAX panellel lehet megoldani. Abban az esetben, ha van másfajta fűtési lehetőség is a helyiségben, csak az nem képes 18°C-nál nagyobb hőfokot produkálni, de a felhasználó 22°C-ot szeretne elérni, szükség van kiegészítésre. Nyilván ez nem oldható meg fele akkora teljesítményű, 1000W-os fűtőpanellel, mert az nem lenne képes felfűteni a teljes szobát.

Tehát ebben az esetben szükséges a 2000W-os panelt beépíteni. Ha az 1000 wattos panelt építenénk be a +4°C megtermelése dupla annyi energiába, így kétszer annyi forintba kerülne. Ebből látszik, hogy a kisegítés, tehát a 4°C megtermelése akkor érhető el gazdaságosan, ha a teljes szobára méretezzük a berendezést és nem megsaccolni próbáljuk, hogy melyik panel lesz jó a legkisebbek közül.

Mi a különbség a termosztátok között?

Az ADAX panelek 4 féle termosztáttal rendelkeznek. Ezek közül 2 manuális/kézi vezérlésű (elektronikus, mechanikus), és 2 programozható (DT-digitális, CRA-rádiófrekvenciás).

A VP10 és VP11 sorozatú fűtőtestek  beépített manuális/kézi termosztátokkal rendelkeznek. A külső megjelenésükben eltérnek, hiszen fokozatmentes hőfokszabályzón a mechanikus esetében min., confort, max. hőfokot lehet beállítani, viszont az elektronikus hőfokszabályzón már numerikus/számozott skálán megközelítően pontos számozással állíthatjuk be hány °C-ot szeretnénk a helyiségben. Lényeges eltérés a belső működésükben van.

A mechanikus (=mozgó) termosztát (KT) bimetállemezre szerelt mágnesekkel működik. A hőfokingadozás szerint a bimetál elhajlik, ekkor összeérnek a mágnes-pofák, így a fűtés bekapcsol. A beállított hőfoktól a hőmérséklet ilyenkor 3-4°C-ot is visszaeshet, mire bekapcsol a termosztát.

Ezzel szemben az elektronikus termosztát (KET/ET) nyomtatott áramkörön elhelyezett hőérzékelőkkel van felszerelve. Emiatt sokkal pontosabb mérést tesz lehetővé, azaz a beállított hőfoktól maximálisan csak 1°C eltérést tesz lehetővé. Ezen kívül a működését egy zöld LED jelzi, így pontosan látható, hogy mikor van működés közben és mikor van kikapcsolt állapotban a fűtőtest.

A digitális termosztát (DT) meghaladva a manuális termosztátokat, már előre programozható, három különböző hőfokot képes egyszerre megkülönböztetni. Beállítható rajta, hogy hányadik nap van a héten, és ezek alapján egy 5 napos és egy 7 napos takarék időszakot van lehetőség megadni, a kívánt időtartamban. Digitális termosztát csak ADAX MULTI és GLAMOX fűtőtestekhez csatlakoztatható.

A negyedik termosztát pedig a Symphony rendszer vezérlőjével szabályozható. Ebben az összeállításban már rádiófrekvenciás távvezérlés is biztosított és percre pontos programozásra van lehetőség. Nem beszélve arról, hogy GSMA modullal mobiltelefonról is kontrollálható a fűtés, ami egy fontos kényelmi szempont lehet egy hosszú téli utazást követő hazaérkezéskor.

Hogyan történik az elektromos panelek felszerelése?

A panelek felszerelése szakembert nem igényel (kivéve fürdőszobában vagy „vizes” helyiségekben). A levehető fali konzolok segítségével könnyen a falhoz rögzíthetőek, majd ezt követően a hálózatra kell őket csatlakoztatni.

Amennyiben ön szakember segítségét igényli, kérem keressen fel minket a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőség alatt.

A panelek felszereléséhez fúróval, vagy ütvefúróval, csavarokkal és tiplikkel kell rendelkeznie. A különböző falakhoz, különböző vastagságú csavarok alkalmazhatóak:

téglafal: 8 mm tipli + csavar
betonfal: 6 mm tipli + csavar
faház: 3,5 x 500 -as facsavar

Milyen villamoshálózatra van szükség az fűtőpanelek működéséhez? 

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség 400 V-os hálózatra. Ezek a norvég berendezések nem nagyfeszültségről működnek, hanem normál, 230V-ra van szükség az üzemeltetéshez. Problémát csak a rendelkezésre álló Amper okozhat.

Ha nagyjából kiszámolta a lakásába szükséges fűtésteljesítményt, akkor a kapott wattot ossza el 230-al és megkapja a fűtéshez szükséges áramerősséget. (Pl. 4500W összteljesítményhez 4500/230= 19,6 Amper szükséges) Szakembereinkhez is fordulhat nyugodtan! Árajánlat kérésekor erre is kitérünk.

Ha nincs elegendő Amper a lakáshoz, akkor érdeklődjön a fejlesztés lehetőségeiről szolgáltatójánál.

Van-e garancia a fűtőpanelekre?

Igen, a gyártó az ADAX panelekre 5 év, azaz 60 hónap teljes körű garanciát vállal, ám a meghibásodás valószínűsége a tapasztalatok alapján szinte kizárt. Az Atlantic fűtőpanelekre 2 év gyártói + 3 év importőri garancia van.

 

Bővebben az ATLANTIC fűtőtestekről ide kattintva

 

Hogyan állítsam be helyesen a termosztátot?

Állítsa a hőfok szabályzót maximális hőmérsékletre, majd ha eléri a kívánt hőmérsékletet, kezdje fokozatosan lefelé tekerni, mindaddig, amíg a fűtés épp ki nem kapcsol. A termosztát ezután ezen a hőmérsékleten tartja a szoba levegőjét.

Miért előnyös a komfort illetve takarék hőmérséklet használata?

Mivel ezáltal akár 20%-kal is csökkenthető a fűtési költség. Ezt azáltal lehet elérni, hogy egyszerűen lecsökkentjük a hőmérsékletet éjjel mikor alszunk, vagy nap közben, mikor munkába megyünk. A takarékosság mellett ráadásul élettanilag is kedvezőbb az éjszakai pihenést, 15-18 C°-os hálószobában eltölteni.

A ki/be kapcsolgatás körülményes procedúráját egyszerűen kikerülheti digitális, programozható termosztáttal felszerelt fűtőtestek vásárlásával.

Mi történik áramszünet esetén?

Áramkimaradás idején a panelek leállnak a fűtéssel, 15-20 percen keresztül képesek fenntartani a beállított hőfokot ezt követően már a helység szigetelésén múlik, hogy milyen lassan hűl le a hőmérséklet. Manuális (mechanikus és elektronikus) termosztátokkal felszerelt ADAX panelek esetén az áramszünet végén a bekapcsolva hagyott berendezések zavartalanul működnek tovább. Azonban a digitális termosztátokkal felszerelt ADAX Multi fűtőtestek memóriájából törlődik a beállított program, ha az áramkimaradás tovább tartott 24 óránál. Ilyen esetben amikor újra van áramforrás a panelek gyári beállítás szerint kapcsolnak be, azaz 22°C-on fog üzemelni a panel az újraprogramozásig. Emiatt nyaralókba első sorban manuális termosztáttal rendelkező fűtőtesteket vagy pl. a távoli eléréshez alkalmas ADAX NEO WIFI paneleket ajánlunk.

Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!