PHF - A FŰTÉSPROFI

Infrafűtés előnyei, élettani hatása, energiatakarékossága

Infrafűtés előnyei, alkalmazási területei, mechanizmusa

Infrafűtés előnyei és élettani hatása

Infrafűtés előnyei, élettani hatásaAz infrafűtés ugyanolyan érzést kelt, mint a nap sugárzása. Helyettesíti a nap melegét, nem csak jó közérzetet nyújt, hanem az egészségünkre is számtalan jó hatást gyakorol.

Gyógyászati célokra először Japánban kezdték használni a 70-es években.

Az infravörös sugárzás tiszta melegítő sugárzás. Nem okoz kellemetlen bőrfelmelegedést, hanem eljut a mélyebb szövetrétegekhez, és ott fejti ki pozitív hatását.

Infrafűtés mechanizmusa, miért takarékos?

Normál esetben van valamilyen  fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port.  Ezzel szemben az infrafűtést használó  infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként.  (ez csupán másodlagos feladata) Az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel!

Ezek folyamatosan elnyelik és visszaadják az elnyelt hőt. Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4 C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik! Az infrasugarak minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat.

A helyiség hőmérsékletéhez képest túlmelegíti azokat 1-2 fokkal, és mivel a tér mindig igyekszik kiegyenlíteni a hőmérséklet különbséget a levegő és a tárgyak közt, így a „holtidőben” amikor a termosztátunk kikapcsolja a fűtést (mivel elérte a beállított értéket), ezek a felületek kezdenek „fűtésbe” és visszaadják a bennük lévő csekély, de mégiscsak plusz hőt minden energiafelhasználás nélkül.

Többek közt az előbbiek miatt ismeretlen fogalom a penészesedés az infrafűtéses lakásokban! A felületek mindig melegebbek, mint a levegő, így csökkentve a párakicsapódás veszélyét.

Ez a fűtési mód lehet önálló vagy kiegészítő fűtés is.

Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható, akár  telefonon keresztüli, vagy éppen központi vezérlésű is.

Az infrapanelből kiáramló sugárzás tehát  közvetlenül a testeket melegítik, nem a levegőt. A levegő felmelegedése a másodlagos hőkibocsátás eredménye, amit a felmelegedett testek közvetítenek. Ezért hatékonyabb az infrapanel más fűtésfajtáknál, mert nincs közvetítőközeg.
A hagyományos, konvekciós fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10 oC is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2 oC.

Az infrafűtéssel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek. Kiválthatjuk vele a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait.

Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel az újonnan épülő házakat, lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket.

Tavaszi – őszi időszakban mikor már, vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után, vagy akár a nappaliban kevés lehet a hőmérséklet a megfelelő komfortérzethez.

Megoldást jelenthet egy hagyományos infrapanel vagy egy tükör infrapanel vagy egy infra gyorsfűtő is,  ami szakaszos kapcsolással, és alacsony energiaráfordítással teszi komfortossá az adott helyiséget!

Az infrafűtésekről és egyéb elektromos sugárzó fűtésekről részletesen mindent megtudhat,  kifejezetten ezzel a témával foglalkozó és csaknem az összes Magyarországon kapható terméket bemutató honlapunkon.

infrafutesbolt.hu


Itt azonnali ajánlatot is kérhet illetve vásárolhat is webáruházunkban.


Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!