PHF - A FŰTÉSPROFI

Hogyan válasszunk az elektromos fűtések közül?

Hogyan döntsünk? Hogyan válasszunk a különböző fűtésfajták közül?

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és összehasonlítani a saját elvárásaival, lehetőségeivel, elsősorban most lakásfűtésnél?

Hogyan válasszunk az elektromos fűtések fajtái közülBeruházási költség

Elektromos fűtések legegyszerűbb fajtája az elektromos konvektoros rendszer a legkisebb beruházási költséggel is jár. Árban indulónak vehetjük az ERP READY ATLANTIC F19D és F119D szériákat, melyek mobil kialakításúak, aztán jön az F129D programtermosztátos verzió falikonzolos szerelhetőséggel.

Egyszerűbb lehet az áttekintéshez, ha a következőből indulunk ki: legyen az induló rendszer ára 1 egység (F19D).

A norvég GLAMOX majd az ADAX NEO, CLEA, BEHA majd a csúcs norvég verzió a WIFI-s ADAX NEO WIFI. Itt már az 1,5 -2 egység beruházással számolhatunk.

A következő lépcsőfok az elektromos fűtőpaneles rendszer kb. 2 egység árával. Ilyen panel az ATLANTIC SOLIUS ECODOMO és LCD fűtőpanel.

3-5 egységes árral az elektromos radiátorokat találjuk (hőtárolás, infrafűtés, konvekciós fűtés), pl. Atlantic Nirvana és a drágább Atlantic radiátorok. (ezek a fűtőtestek már mindent tudnak esztétikai, fogyasztási, komfortérzetbeli szempontok alapján is)

Elektromos infrapanelek, infrapanel rendszerek bekerülési ára bizony a komoly munkadíjjal együtt könnyedén elérheti az 7-8egységet is (nyilván ez a helyiség nagyságától is függ).

Pl. ha egy 20 m2-es normál belmagasságú és hőszigetelésű helyiséget korrekten meg szeretnénk csinálni mennyezeti infrapaneles fűtéssel, akkor 4 db 400W infrapanel, ehhez szükséges 16A-es termosztát  ára 195.000.-ft, manapság a villanyszerelési munkadíj ára akár 80-100e ft is lehet a körülményektől függően. Összesen ez majd 300.000.-Ft. (megéri ez a 10-15% fogyasztáscsökkenést?)

Elektromos fűtőszőnyeges padlófűtésnél csak az anyagköltség eléri az infrapaneles rendszerét (kb. 11.000.-/m2), de a lerakás viszonylag egyszerű, ha amúgy is a padlószerkezet újrakészítésben vagyunk érdekeltek.

Infrafilmes utólagos rendszereket talán olcsóbban is kivitelezhetjük, de itt egyre többet hallani a film óriási elektroszmog kibocsátásáról,  stb.


A kiépítés gyorsasága, munkaerő igénye, elhelyezés

Itt egyértelműen a fali fűtőtestek, konvektorok, fűtőpanelek, radiátorok a nyerőek, hiszen néhány tipli és csavar segítségével egy lakás “fűtésszerelése” 1-2 óra alatt kész van. A felrakás után az egyszerűbbek a dugvillájuk bedugása után azonnal használhatóak, vagy direkt bekötést alkalmazhatunk. Beszereléshez nem is szükséges semmilyen szakember, ha a falban lévő vezetékek és a hálózat áramkapacitása rendben van.

Infrapaneles rendszer mennyezeten történő elhelyezésénél már jóval komolyabb a munkaerőigény, hiszen az egyes paneleket helyiségenként össze kell kötni és termosztátba bekötni. Ha a falon nincs lehetőség a fűtőtesteket elhelyezni, akkor csak ez a lehetőség marad a padlószerkezet megbontása nélkül.

Elektromos padlófűtés kialakítása (fűtőszőnyeges rendszer) jár a legtöbb munkával és természetesen idővel is.


Komfortérzet

Talán a konvekciós fűtőtestek (elektromos konvektorok) ventilátor nélküli, kellemes meleg levegős keringetésével indulhatunk. Itt a fűtőtest gyakorlatilag nem ad meleget, csak a levegőt melegíti a kívánt hőfokra.

A fali fűtőpanelek (Solius pl. ) már meleget is sugároznak, azaz a konvekciós keringés mellett érezzük is, hogy honnan jön a meleg, hasonlóan egy cserépkályhához vagy akár egy kandallóhoz. Én ezt mondanám az egyik legkellemesebb komfortérzetnek, hiszen az ember ősidők óta hozzá van szokva ehhez a fűtésformához.

Az infrapanelek fentről érkező infra sugárzása sokakat zavar, hiszen a fejünk kapja először a meleget, bár kétségtelen, hogy a jó hőérzet miatt alacsony a fogyasztás.

A nyerő valószínűleg egy jól beállított pufferes (aljzatbetonban elhelyezett) fűtőszőnyeges elektromos padlófűtés, ahol még a padló hőmérsékletét is vezérelhetjük, attól függően, hogy mi a legkellemesebb a lábunknak.


Elektromos fűtések fajtáinak fogyasztása

Sorrendben:

  • mechanikus termosztátos elektromos konvektor (Atlantic F19D, ADAX VP KT,..)

  • elektronikus termosztátos, de még tekerős konvektor (Atlantic F119D, Glamox ET)

  • programtermosztátos elektromos konvektorok (Atlantic F129D, Glamox GDT, ADAX NEO,)
  • Wifis konvektorok (ADAX WIFI, ADAX CLEA WIFI, BEHA, Atlantic Altis ECoboost Wifi)

  • infrapaneles rendszerek (BVF NG széria)

  • elektromos fűtőpanelek (Atlantic Solius Ecodomo, Solius LCD, Tatou)

  • elektromos padlófűtés megfelelő vezérléssel

  • elektromos radiátorok (Atlantic Nirvana, Galapagos, Maradja)

Annyi mondható el, hogy ha kiindulásnak az alap konvektorokat tekintjük, akkor a lista végére eljuthatunk akár a 30-40%-os megtakarításig.

Nézze meg, hogy szerintünk melyik a legolcsóbb fűtés!


Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!