PHF - A FŰTÉSPROFI

Wifi fűtőpanelek – ADAX, BEHA, ATLANTIC

A legjobb Wifi fűtőpanelek, ár, használhatóság, technikai tartalom alapján – a cikk végén a győztes

A norvég ADAX vagy BEHA Wifi fűtőpanelek már évek óta megtalálhatóak a magyar piacon, nagy a sikerük, hiszen pl. az Adax NEO WIFI nagyobb darabszámban fogy, mint az alapkészülék ADAX NEO.

2019.08-tól pedig a francia Atlantic és Thermor is megjelent e fejlesztés olcsóbb verziójával, hiszen a COZYTOUCH rendszer már régen elérhető, de inkább a drágább radiátorok kiváltsága volt.


Okos telefon, okos otthon, okos lámpa, okos TV…:) Bizony a fűtéstechnika sem maradhatott ki a sorból.

Erős felhasználói nyomásra sorban jelentek meg a norvég és francia fejlesztések is, hogy egyszerűbbé és gazdaságosabbá tegyék elektromos fűtésünket.

ADAX WIFI rendszer

Annyira hozzászoktunk már, hogy okostelefonunkon intézzük banki ügyeinket, netes kamerán láthatjuk, hogy mi történik lakásunkban, gyakorlatilag már bármit megoldhatunk egy jó app segítségével, akkor miért pont a fűtőpaneles rendszerünk maradna ki:)

Az alkalmazási területükön speciális igényeket is kielégítenek. Nyaralók, időszakosan használt lakások, apartmanok fűtésének távoli elérésében a már  technikailag túlhaladott SMS vezérlést váltják fel, jóval nagyobb tudással.

Két lehetőség adódott a WIFI kapcsolaton keresztüli távoli vezérlésre. Az egyik megoldás teljesen wifi kapcsolatra kész termosztátokkal szerelte fel az elektromos fűtőpaneleket. A másik inkább rendszerszinten talált megoldást, mint pl a norvég NOBO.

NOBO WIFI

A NOBO megoldásánál a  lakáson belül egy központi egység, a NOBO ECO HUB tartja a kapcsolatot a külvilággal egy internet kapcsolatra képes routerrel. Az ECO HUB pedig saját, vezeték nélküli hálózatot használ az egyes készülékekhez megvásárolt NCU termosztáttal.

Ez a rendszer sajnos meglehetősen drága, még 3-4 db panel használata esetén is.

Gyors árelemzés

NCU-2R programozható termosztát listaára: 17.000.-FT

NCU-ER nem programozható helyileg: 14.000.-FT

NOBO ECO HUB:  69.000.-FT

NOBO FJORD 2000W: 63.900.-FT

NOBO OSLO 2000W fűtőpanel: 69.000.-Ft


A NOBO FJORD + NCU-ER tudásbeli és kinézetbeli megfelelője a magyar piacon a norvég BEHA PV20.

A BEHA ára 71.000.-FT és nem kell központi egység. Egy készülék esetén a NOBO ára (ugye kell a központi egység): 146.900.-. A NOBO  ára központi egység nélkül is 77.900.-FT/db, ami már így is sokkal több, mint a BEHA.

A NOBO OSLO + NCU-ER megfelelője itthon az ADAX NEO WIFI H 2000W (bár itt azért esztétikailag sokan alapból is az ADAX mellett döntenek..)

Az ADAX NEO WIFI ára: 93.000.-FT. A Nobo Oslo norvég WIFI fűtőpanel ára ECO HUB nélkül 86.000.-FT. Ha még hozzátesszük az ECO SENSE szellőztetés érzékelőt is, ami a NEO-ban alap, az ár már 98.000.-FT és még nincs WIFI elérés. 1db  NOBO WIFI képes készülék így 167.000.-FT.

Az ADAX még 8 NOBO készülék vétele esetén is olcsóbb….

A NOBO rendszerének annyi előnye lehet, hogy nemcsak fűtőpaneleket vezérelhetünk az ECO HUB központtal, hanem okos dugaljat (RCE-700 – 18.000.-FT)  vagy akár a lakásban lévő padlófűtést a megfelelő termosztát (NTB-2R – 35.000.-FT) megvásárlásával. 


Minden egy fűtőpanelben norvég módon

Beha PV wifi norvég fűtőpanel

A másik fejlesztési irány a felhasználók számára már jóval gazdaságosabb, hiszen a BEHA vagy az ADAX NEO WIFI vagy ADAX CLEA WIFI fűtőpaneleknél mindegyik fűtőtest már készen van a wifis használatra! Azaz alapból tudja a beépített termosztátjuk a programozhatóságot és a Wifis távoli elérés funkciót, sőt az ablaknyitás érzékelést is.

A BEHA PV20 WIFI például már 71.000.-FT listaáron majdnem mindent tud.

Hiányossága annyi, hogy okos telefon nélkül nem programozható manuálisan, hiszen a készüléken csak egy egyszerű hőmérséklet beállító tárcsa van. A hőmérsékletet a padlóra vetítve látjuk egy kis projektorral.

Az programozás nyelve sajnos csak angol, de viszonylag egyszerű a beállítás, gyárilag előre beállított programok is segítik a gyors használatot.

A fűtőtest kialakításánál én hibaként rónám fel, hogy bár a levegő kivezetése előre történik, a nyílások (rések) területe szerintem kicsi a fűtőtesthez képest. Azaz a felfelé áramláskor a fűtőtest tetején a levegő a 90 fokos fordulatot csak “nehezen veszi be”, a fűtőtest teteje pedig jóval nagyobb hőfokú a többi fűtőtesthez képest.

Így pl. gyerekszobába abszolút nem ajánlom.


Adax neo wifi norvég fűtőpanel  ADAX NEO WIFI

A dizájndíjas ADAX wifis fűtőpaneleket külsőben talán nem lehet megverni. Sajnos nem is az olcsóbb fűtőtestek közé tartozik. (a 2000W Adax Neo WIFI H készülék 93.000.-ft)

Elegánsabb és fejlettebb, mint a BEHA, hiszen magán a készüléken is bátran programozhatjuk a fűtési időket, ha nincs wifi kapcsolatunk.

Nagyon fontos sokak számára, hogy a WIFI applikáció nyelve magyar!

Külön külön is állíthatóak a fűtőpanelek, de akár zónásítva is beállíthatóak. (ha több fűtőtest van egy helyiségben) . Ha működik a WIFI hálózat a lakásban, de épp nincs internet elérés, akkor akár otthon is használható az applikáció a telefonon vagy táblagépen, ha épp így szeretnénk programozni.

IOS és Android kompatibilis, internetcsatlakozás nélkül is fenntartja a manuálisan beállított hőmérsékletet, hiba esetén az applikáció figyelmeztető jelzést ad, akár 25% megtakarítás is elérhető vele egy alap, mechanikus termosztátos konvektorhoz képest.


A GYŐZTES – A legjobb wifis fűtőpanel (szerintem)

2019 08.végétől itthoni forgalmazásunkban  az új trónkövetelő: ATLANTIC ALTIS ECOBOOST 2 WIFI francia fűtőpanel

Legnagyobb tudás: 24/7 heti programozható Easy Prog termosztát, ablaknyitás érzékelés, jelenlét-érzékelés, WIFI

Legnagyobb elérhető energiamegtakarítás: 35%

Legjobb ár-érték arányú WIFI fűtőpanel:

Altis Ecoboost Wifi 2000W – 72.900.-FT/db

5 év garancia!


Altis ecoboost wifi fűtőpanel

Nézzük sorban, miben jobb az ALTIS ECOBOOST WIFI fűtőtest, mint a többi Wifis norvég fűtőpanel!

1. ÁR

A jóval kisebb tudású BEHA paneltől alig drágább. (1-2.000.-FT)

2. Programozhatóság

A készüléken is és az okostelefonon is programozhatunk, ráadásul jóval nagyobb szabadsággal, mint pl. az ADAX készülékeknél.

3. Jelenlét érzékelés

Ezt bizony egyetlen norvég fűtőtest sem tudja. A mozgásérzékelő manuális, program és automata üzemmódban is beavatkozik a fűtésbe, ha életritmusunk megváltozik. Törekedve a leggazdaságosabb és legjobb komfortérzetet  adó működésre

4. Hőérzet

Az ALTIS WIFI fűtőpanel már nem csak egy egyszerű elektromos konvektor, mint a norvég panelek. Itt a HD 2in1 panel homogén hőeloszlásával már meleget is sugározva jóval kellemesebb hőérzetet ad, mint konvekciós fűtésű társai.

5. Fogyasztás

Kihasználva az ALTIS wifis fűtőpanel összes energiamegtakarítási lehetőségét, bizony akár 35% fűtési költség megtakarítást érhetünk el egy hagyományos, mechanikus termosztátos elektromos konvektorhoz képest. (pl. ADAX VP KTP sorozat)


Az ATLANTIC fűtőtestekről bővebben saját honlapján itt:

atlantic.futesprofi.hu


Atlantic Altis Ecoboost wifi fűtőpanel ECOBOOST funkciója röviden

Manuális üzemmódban, ilyenkor a fűtőtest fix hőmérsékletre van állítva, amikor valaki belép a szobába, az Altis 10 percig 1 fokkal emeli a hőmérsékletet a nagyobb kényelemért.

PROG üzemmódban max. 3 periódusú KOMFORT hőmérsékletet állíthatunk be. AZ időszakon kívül az alacsonyabb ECO hőmérsékleten üzemel a francia fűtőtest. Ha az ECO programos rész alatt lép a szobába (hamarabb hazajön a munkából pl.), akkor a fűtőpanel automatikusan átáll a Comfort hőmérsékletre. Amint elhagyja a szobát, a fűtőtest visszaáll néhány perc múlva az ECO programra.

AUTOMATIKUS üzemmódban csak a Comfort és ECO hőmérsékletet kell beállítani idősávok nélkül. Ilyenkor a szobában tartózkodva az ALTIS ECOBOOST WIFI fűtőpanel  COMFORT hőfokon működik. A szobát elhagyva a fűtőtest 30 perc múlva csökkenti a hőmérsékletet az ECO hőfokra.


Érdekesség, hogy a THERMOR SENSE 2 WIFI fűtőpanel teljesen megegyezik az ATLANTIC ALTIS ECOBOOST2 WIFI fűtőpanellel!

Egy gyárcsoport ugyanazon szalagon készülő terméke, csak a készüléken lévő felirat (matrica) más!

Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!