PHF - A FŰTÉSPROFI

Fűtés klímával – Két legyet egy csapásra?

Fűtés klímával – Tényleg olyan olcsó a rezsi?

Fűtés klímával – klímafűtés – Tényleg olyan olcsó?

Fűtés klímával, klímafűtésOlcsón üzemeltethető elektromos fűtés inverteres klíma berendezéssel. (levegő-levegő hőszivattyú a fűtésben)

Nézzük, hogy miért és mennyit is fizetünk konkrétan?

Üzemeltetési költség

Gáz

1 m3 gáz ára alapdíjakkal szolgáltatófüggően bruttó 150-160 Ft/m3 körül mozog. Ha gázkészülékünk éves hatásfoka (ez a legkorszerűbb kondenzációs kazánokra vonatkozik csak) 90-92%, akkor ez a szám inkább 160-170 Ft lesz.

Mivel 1 m3 gáz energiatartalma 34 MJ, ez átszámolva kwh -ra kb. 9,44 kwh, így 1 kwh “felhasznált” gázenergia ára 18 Ft, ha gázkészülékünk a legkorszerűbb. (Értelemszerűen ez a szám egy 40-50% hatásfokú régebbi parapet gázkonvektor esetén már jóval több, akár 30-35.- Ft is lehet.)

Elektromos áram

légkondicionáló berendezésekhez (COP szám nagyobb, mint 3)  igényelhetjük az áramszolgáltatónktól a “H” tarifát, ami átlagosan 28,30 Ft/kWh, ami kb. 35 %-al olcsóbb, mint a normál díjszabás. Ha a fűtési szezonban (október 15 – április 15) klímával fűtünk, látható, hogy az áramszolgáltatók támogatják a villamos energiával történő fűtést!

Az általunk forgalmazott légkondícionáló berendezések fűtésteljesítmény a legrosszabb esetben is (nagy hidegben) 1,7 -1,9 szorzóval számolandó. Pl egy 2600W fűtésteljesítményű monosplit klíma bevitt teljesítménye 150-1520 W között mozog, azaz átlagban 700W a felvétel. Átlagosan 2600/700= 3,7 a teljesítmény szorzó.

A fűtésre felhasznált villamos energia ára így átlagosan 28,3 /3,7 = 7,7 Ft/kwh, de a legrosszabb esetben is 28,3 / 1,9= 14,9 Ft/kwh

Tehát láthatjuk, hogy az inverteres klímafűtés a legnagyobb hidegben (amikor a klíma a legrosszabb hatásfokkal működik)  is olcsóbb, mint a legkorszerűbb gázfűtés!


Beruházási költség

A légkondícionáló inverteres készülékeknél is nagy a szórás az árban. Találunk 3,5KW készüléket már 100e Ft-ért is, de a képen látható klíma pl. már 350e Ft. A beszerelés és üzemelés költsége min. 50eFt készülékenként. Azaz egy-egy helyiség hűtése-fűtése 150-400eFT is lehet. A drágább készülékek azért már kisebb hanggal működnek és nem úgy fújják a levegőt, mintha szélviharban ülnénk otthon:)

Hűtésre is használjuk – Két legyet egy csapásra?

Azért azt ne feledjük, hogy a levegő-levegő hőszivattyúkat alapvetően hűtésre találták ki és csak az utóbbi időben fejlesztették a fűtés vonalat. Ami mindig is probléma volt, hogy csökkenő külső hőmérsékletnél egyre rosszabb a fűtési hatásfok!


Mi akkor a probléma ezzel a fűtéssel, miért nem forgalmazza a PHF?

Komfortérzet

A PHF arra törekszik a legújabb fűtési technikák forgalmazásával, hogy a felhasználónknál a fűtés érzetének a minősége is egyre jobb legyen. Példa erre az ATLANTIC gyár folyamatos fejlesztésével létrejött elektromos radiátorok (NIRVANA, ACCESSIO, GALAPAGOS, stb.), melyeknek még a jellemző az angol nyelvű “Gentle Heating” elnevezése is a “kellemes fűtés”-re utalva igyekszik egyenletessé, folyamatossá, hangtalanná tenni a meleg érzetét. Ettől egy klíma fényévekre van.

Állandó a zaj a ventilátor miatt, a levegő és így a por folyamatosan keveredik is a helyiségen belül. Sokan arra panaszkodnak, hogy a klíma beindulása után hidegebb van, mint volt, hiszen a légmozgás hűti a bőrt. Még a legegyszerűbb elektromos konvektor is kellemesebben fűt, ventilátor nélkül konvekciós fűtésével.

A klíma távirányítóján beállított és a létrehozott szobahőmérséklet sem gyakran passzol.

Beruházási költség

Egy-egy helyiség inverteres klímával történő minőségi fűtésének bekerülése túl nagy még egy felső kategóriás norvég fűtőpaneléhez viszonyítva is.

Persze egy klímával történő fűtés minősége függ a ház vagy helyiség hőtechnikai jellemzőitől is. Nyilván nem olyan zavaróak a fentiek, ahol a jó hőszigetelés miatt keveset megy.

(Mielőtt félreértés történne: a fentieket, mint felhasználó is írtam!)


Egy infrafűtéssel kombinált SOLIUS ECODOMO elektromos fűtőpanel messze kellemesebb fűtési élményt hoz létre, megteremti a “meleg családi kuckó” érzését egy klíma bekerülésének feléből, harmadából!


Legolcsóbb elektromos fűtés


Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!