PHF - A FŰTÉSPROFI

Konvekciós fűtés – mi is a konvektor valójában?

Konvekciós fűtés (hőáramlásos fűtési mechanizmus)

Konvekciós fűtés az elektromos konvektoroknál

konvekciós fűtés , Atlantic konvektorokHogyan fűtenek a konvektorok?

Egyszerűen a fűtőtest alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a nagy felületű lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt a felső nyitott bordákon keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe.

Nincs benne sem ventilátor, se izzószál, mely égetné és keringetné a port, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika, a hideg és meleg levegő fajsúlykülönbsége elvén működik.

A konvektorok a legjobb hatásfokot megfelelő magasságban a falra szerelve adják le.

Régebben javasoltuk az ablak alatti elhelyezést a friss levegő áramlásba való hozzákeverése céljából. Azonban így nem épp a legjobb hatékonysággal működnek. Az ablak biztos nem lesz párás, de:

Az ablak a ház legrosszabb hőszigetelésű felülete. Még a legjobb ablak is legalább 3-szor több hőt enged át, mint a falak. Az ablak alá rakott konvektorból a felfelé áramló levegő már rögtön az elején elveszti hőenergiája jó részét, mielőtt a szoba belsejébe kerülne és ott a pl. a falakat is felmelegítené. Nem beszélve pl. az ablak előtt lévő függöny zavaró hatásáról!

Azaz egy belső falon működő konvektor konvekciós fűtése biztos nagyobb hatékonysággal fog működni!


Fontos, hogy a konvekciós fűtés nem  infrafűtés, hiszen az infrafűtés közvetítő közeg (levegő) nélkül működik. (Boltjainkban gyakran keverik és pl. norvég infrapanelt keresnek…)

Az elektromos konvektorok (fűtőpanelek) és a konvekciós fűtés hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak- és nyugat-európaiak körében.

Tiszta fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

A napjainkban forgalmazott konvektorok már általában kerámia magos, lamellás (bordás) speciális alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegítik a lemezek között áramló levegőt. Ez az egysoros, kétsoros vagy X keresztmetszetű fűtőbetét hővédelemmel ellátott, csak 3-400 fokos hőmérsékleten működik, így a hatásfoka is jobb, mint a régi izzószálas fűtőtesteké!

Általában beépített, ritkábban pedig cserélhető termosztát végzi a vezérlést elektronikusan (processzoros vezérlés) vagy nagyon ritkán mechanikus ki- és  bekapcsolással. Általában nincs teljesítmény vezérlés, vagy megy vagy nem a teljes teljesítménnyel.

Teljesítmény vezérlés egy készülékünkben található: VIGO

Ennek a vezérlésnek ott van értelme inkább, ahol nemcsak konvekciós, hanem érezhető, meleg sugárzás is létrejön. A csökkentett teljesítménynél külső melegebb időben is egyenletesebb melegen tartható a fűtőtest.


BŐVEBBEN A FŰTŐKÉSZÜLÉKEK FAJTÁIRÓL ITT!


Item added to cart.
0 items - Ft
Don`t copy text!